Lisa Sannervik är presstalesperson på Uppsalapolisen. Foto: SVT

Polisen: Vi behöver få in iakttagelser

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder är vanligt förekommande vid skolstarten berättar Uppsalapolisen. Samtidigt är brotten svårutredda.

– Det är klart vi önskar att vi kan stå utanför alla parkeringsgarage och vakta, men nu är resurserna inte sådana, säger Uppsalapolisens Lisa Sannervik.

Det första larmet kom före klockan 23 under tisdagskvällen då flera bilar och en lätt lastbil brann på en parkering vid Kvarntorget i Uppsala. Senare under natten kom även larm om bränder i Nyby och Flogsta.

Det här är något vi har sett under flera flera år – speciellt vid skolstart. Att det brinner bilar är inget nytt fenomen, säger Uppsalapolisen presstalesperson Lisa Sannervik.

Nu när det är återkommande: vad kan göras åt det?

– Polisen arbetar konstant i nära samarbete med andra myndigheter, civilsamhälle både förebyggande och efter när det har hänt.

Ser ni några likheter med bilbränderna i Göteborg: alltså ser polisen några tendenser till huruvida gärningspersoner tar inspiration av varandra?

Att det i år har varit en stor händelse i södra Sverige som fått stor uppmärksamhet i media gör ju naturligtvis att andra kan inspireras av det.

80-tal bilar

Det var den 13 augusti som minst ett 80-tal bilar brann i Västsverige – på flera olika orter ungefär vid samma tidpunkt.

Under natten arbetade polisen med synlighet i berörda områden i Uppsala.

Kan man som bilägare förvänta sig att mer synlighet från er sida nu då i de berörda områden även framöver?

– Vi jobbar alltid problemorienterat – minutoperativt. Ser vi att det blossar upp ett brottsmönster någonstans så är det klart att vi har extra fokus på det. Vi styr resurserna dit vi behövs för studen.

”Alla parkeringshus”

– Det är klart vi önskar att vi kan stå utanför alla parkeringsgarage och vakta, men nu är resurserna inte sådana, fortsätter hon.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik går polisen nu över till så kallade inre spaning. Och utredningen går nu vidare kring bränderna som rubriceras som skadegörelse genom brand.

Enligt polisen är brott som dessa dock svårutredda.

– Vid dessa brott går det ganska lång tid innan vi är framme. Ofta har man då hunnit lämna platsen.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brotten och polisen efterfrågan nu hjälp.

– Vi behöver hjälp för att lösa sådana här brott. Vi behöver få in iakttagelser så att vi kan lagföra de personer som håller på och förstör på det här sättet.

– Det är en fruktansvärt att vanliga människor drabbas, avslutar Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.