Polisens larm: Patienter på psykakuten går direkt till tågspåret

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uttrycker kritik mot att personer som försökt ta livet av sig skrivs ut från akutmottagningen för vuxenpsykiatri på Akademiska sjukhuset efter kort tid och sedan behöver hanteras av polispersonal på nytt. Bilden bekräftas av ett anonymt brev till IVO där en enskild polis slår larm.

”Flera gånger har det hänt att man fört en person till psykakuten och någon timme senare fått tagit av personen från tågspåret då läkare har skrivit ut personen”, skriver den anonyma polisen.

Joel Manner, gruppchef på polisens ledningscentral i Region Mitt, vill inte ifrågasätta vårdpersonalens kompetens men bekräftar delvis problemen som påtalas till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det jag kan konstatera är att vi kör dit personer som en timme senare kan vara ute igen och gör nya försök att ta sitt liv, säger han.

”Fått prata allvar med läkare”

Det anonyma polistipset inkom till IVO i slutet av december förra året. Polisen beskriver hur hen nästintill dagligen möter personer som lider av psykisk ohälsa och måste föras till psykiatriakuten på Akademiska sjukhuset:

”Flertalet gånger har poliser fått åka och prata allvar med läkare som skrivit ut patienter som sedan gått till tågspåret eller på annat sätt försökt begå suicid. Läkare och skötare har då sagt att inget vårdbehov finns.

Även klienter vittnar om att det inte är bra på psykiatriakuten i Uppsala. De vill inte åka dit för att de ändå blir utskrivna, inte blir bra behandlade och felbehandlas.”

Sparkrav på miljonbelopp

Elisabeth Axberg på föreningen Attention, som företräder personer med psykisk ohälsa, instämmer i bilden som målas upp.

– Det är förfärligt. Inflödet till psykakuten har ökat men samtidigt ska man dra ned på pengarna, säger hon och syftar på ett sparkrav på cirka 50 miljoner som psykiatrin hade under 2021.

Sofia Christopoulou, sektionschef för akut psykiatri, menar att bedömningarna som görs vid eventuell inläggning är kvalificerade och väl avvägda.

– Platsbrist är något som vi brottas med och jobbar med kontinuerligt. Men inläggning sker efter bedömning, det är den som styr och inte platsläget. Det är alltid svårt att göra en suicidriskbedömning men vi får inte glömma att det är kvalificerad personal och läkare som gör bedömningarna, säger hon.

Vet du mer? Tipsa oss: uppsala@svt.se

Fakta: Klagomål mot akutpsykiatrin

SVT har begärt ut statistik på antalet synpunkter och klagomål mot akutmottagningen för vuxenpsykiatri på Akademiska sjukhuset som inkommit till Patientnämnden de senaste fem åren. Inom sektion Akut- och konsultpsykiatri har det varit:

2021: 19 ärenden

2020: 14 ärenden

2019: 14 ärenden

2018: 18 ärenden

2017: 17 ärenden

Av de klagomål som inkom under 2021 hittar vi ett fall där en kvinna tagit livet av sig dagen efter att hon skickats hem från akutpsykiatrin. Anhöriga ansåg att bedömningen vid akutbesöket brustit, men enligt en intern utredning talade inget för att patienten inte ville leva längre.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06—24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13—22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21—06.

Spes — Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19—22. Webb: http://spes.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.