Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Självmordsbenägna saknar hjälplinje: ”Det är fruktansvärt” Foto: SVT/TT

Självmordsbenägna saknar hjälplinje: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Personer som lider av psykisk ohälsa i Uppsala har svårt att få hjälp via psykiatriakuten. Numret har nyligen tagits bort från hemsidan och föreningen Attention, som företräder personer med psykisk ohälsa ser allvarligt på konsekvenserna.

– Vi kommer att förlora människor, det är hemskt, säger Elisabeth Axberg, på föreningen Attention.

Självmordsbenägna personer som kan vara i akut behov av att komma i kontakt med psykiatrin har svårt att komma i kontakt med vuxenpsykiatriska akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tidigare har psykiatriakuten haft ett telefonlinje som varit öppen för patienter och anhöriga men nu har numret helt tagits bort från hemsidan, något som även UNT rapporterat om tidigare.

– Det är väldigt många som har hört av sig. Både personer själva med självmordstankar och anhöriga. Jag har även pratat med personer på psykiatrin som har räknat med att den här linjen finns och uppmanat sina patienter att ringa dit när de mått väldigt dåligt, säger Elisabeth Axberg, på föreningen Attention.

Under tisdagen hölls det ett möte för att diskutera lösningar på hur personer med psykisk ohälsa kan få bättre stöd utan större framsteg. En som också har reagerat är regionrådet Vivianne Macdisi (S). Hon har lyft frågan i regionfullmäktige och gjort en namninsamling för att få sjukhusledningen att ta frågan på allvar.

– Det är otroligt viktigt att det finns en telefonlinje till psykiatriakuten särskild under den rådande coronapandemin, säger Vivianne Macdisi.

Tycker nuvarande upplägg fungerar

Tidigare har det funnits ett nationellt telefonnummer, Hjälplinjen, dit personer med psykiska problem kunnat vända sig. Numret lades ner 1 januari 2020 efter att landets regioner inte längre ville betala för linjen. Numret till akutmottagningen går att ringa fortfarande växeln, men Malin Sjöberg Högrell (L) regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen tycker att det nuvarande upplägget fungerar men hänvisar akuta samtal till 112 och 1177. Dock utesluter hon inte behovet av en nationell hjälplinje för självmordbenägna i framtiden.

Mer om problemet i klippet ovan.

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06—24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13—22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21—06.

Spes — Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19—22. Webb: http://spes.se/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer