Polisens råd för att slippa förrådsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Förrådsinbrotten i bostads- och hyresrättsföreningar har ökat under pandemin. Men det finns flera sätt att skydda sig mot ovälkomna gäster. Att inte förvara saker i förrådet av högt värde är polisens första råd.

– Om man har dyrbara saker som finns synligt i förrådet och ser lättillgängligt ut, det är klart att det ökar risken för inbrott, säger Jonas Eronen, presstalesperson Polisen Uppsala.

Elektronik, verktyg, skidutrustning, golfutrustning samt sommar- och vinterdäck tillhör sådant som är särskilt stöldbegärligt.

– Sådant som är dyrt och dessutom ganska lätt att sälja vidare eftersom de många gånger saknar märkning, säger Jonas Eronen, presstalesperson Polisen Uppsala.

Ordentliga lås som kan fördröja eller förhindra tjuven.

– I våras var det väldigt vanligt med stölder av sovsäckar, campingutrustning och varma jackor i Uppsala och Region Mitt. Och det tror vi hade att göra med att personer sökte skydd där för natten och när man ändå var där passade man på att stjäla friluftsutrustning, säger han.

Polisen har svårt att veta varför vissa adresser tenderar att få återkommande inbrott.

I klippet: Hör fler av polisens råd för att förebygga inbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.