Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han kämpar på, det måste jag säga” – trafikpolisen om reporterns försök att få bort isen på insidan av vindrutan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Polisens reaktion: ”Så här får den inte se ut”

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga däck, oskrapade rutor och stress. Det finns många trafikfaror på vintern – och vissa kan kosta tusenlappar i böter.

Varje vinter inträffar det trafikolyckor. Vissa beror på yttre faktorer som väder och vind, medan andra beror på att förare inte tagit ansvar för att bilen är i kördugligt skick.

– Man måste skrapa bort snö och is. Men det absolut viktigaste är att man tar sig tid för att göra bilen trafiksäker, säger Gunilla Lööw, gruppchef för trafikpolisen i Uppsala.

Snö på tak – oförankrad last

Straffen och böterna kring trafikbrott kopplade till is och snö på bilen varierar. Snö på taket räknas exempelvis som oförankrad last vilket kan resultera i 1 500 kronor i böter.

Men det kan bli betydligt mer kostsamt.

Missen som kan kosta 40 000 kronor

– Även fast man skrapat bort all is och snö från rutorna så kan det fortfarande uppstå imma. Man får inte rulla förrän bilen är trafiksäker, säger Gunilla Lööw.

Nyligen åtalades en kvinna i 70-årsåldern från Enköping för vårdslöshet i trafik. Enligt åtalet misstänks hon ha kört med både isiga och immiga rutor.

Påföljden för det brottet kan både bli ett indraget körkort samt mellan 30 och 150 dagsböter. Åklagarmyndigheten uppger att det normala antalet dagsböter för brottet är 40 dagsböter – som kan landa på upp till 40 000 kronor beroende på ens inkomst.

I klippet: ”Så här får den inte se ut” – polisen om den insnöade bilen.

REGLER FÖR IS OCH SNÖ PÅ BILEN

Snö på taket: Det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man kör i trafiken. Det räknas som oförankrad last då det finns stor risk för att den kan glida av under färden, och i värsta fall orsaka olyckor.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Isiga rutor: Det finns ingen lag som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara men praxis är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara rena.

Möjligt straff: Dagsböter och eventuellt indraget körkort.

Registreringsskylt och lyktor: När man sopar bilen är det viktigt att sopa hela bilen noga, inklusive fram- och baklyktor, samt registreringsskyltar.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Källa: Polisen, If försäkring, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.