Foto: TT/SVT

Polishund gick till attack – jägare får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten har beviljat en jägare 61 227 kronor i ersättning efter att han attackerades av en polishund under ett jaktpass.

Händelsen inträffade i januari under en rådjursjakt utanför Uppsala. Jägaren, som nu fått ersättning, skriver i ansökan om ersättning till myndigheten:

”Jag står på ett pass i skogen och hör efter ett tag några röster en bra bit bort, kanske 100-150 m.”

Ganska snabbt ser han en hund som kommer löpandes mot honom. Väl framme gör hunden ett utfall och hoppar upp och biter honom i armen. Hunden tar, enligt ersättningsanspråket, flera nya grepp om jägarens arm och hänger kvar omkring 30-40 sekunder innan polismännen lyckas komma fram och få hunden att släppa på kommando.

”Poliserna tycker att jag skall ta av mig och då upptäcker vi att skjortan är sprucken och blodig. Då jag lyfter upp ärmen ser vi att armen är sprucken och ett köttigt 'hål' om c:a 7x3 cm öppnar sig”, går det att läsa i ansökan.

Beviljar ersättning

Polismyndigheten har nu beviljat jägaren en ersättning på 61 227 kronor på grund av de uppkomna skadorna – som beskrivs som ”svår skada” – i utlåtandet från myndigheten.

”Polismyndigheten finner inte visat att du har betett är på sådant sätt att det har varit motiverat att ingripa mot dig. Myndigheten finner således att skadeståndsskyldighet för Polisen föreligger.”

Ersättningen är tänkt att täcka de psykiska och fysiska men jägare fick, samt de uppkomna skadorna på mannens kläder och de omkringkostnader som uppkommit vid de sjukhusbesök som följde.

Myndigheten skriver vidare i yttrandet att polishunden och de aktuella poliserna var ute i skogen på ett så kallat tjänstbarhetsprov med tjänstehund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.