Enligt polisen var det en handgranat som detonerade. Foto: SVT

Polisen bekräftar: Handgranatsattack mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen var det en handgranat som detonerade i närheten av polishuset. En 20-årig man är skäligen misstänkt för brottet.

Polisen kan nu bekräfta att det var en handgranat som detonerade och att några poliser befann sig vid platsen vid händelsen.

– Det tyder på att det var en handgranat som detonerade. Det kan man komma fram till efter att den tekniska undersökningen har avslutats på platsen. Det är den senaste informationen som vi har, säger Lisa Sannervik, presskontakt på polisen i region mitt.

Explosion vid polishuset

Studsade snett

Mellan polishuset och platsen går en järnväg. Bilarna som skadades stod parkerade utanför ett parkeringsgarage invid en banvall. Inget av de fordon som påträffades med skador efter smällen är polisfordon.

Bombskyddsgruppen har varit på platsen under natten.

TT:s källor säger att handgranaten uppenbart kastades mot poliserna men att den studsade i en kontaktledning eller stolpe och därför landade på en banvall i stället för närmare poliserna.

Polisen i stabsläge

En 20-årig man är anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han har förhörts under dagen.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.

– Han är i nuläget skäligen misstänkt för detta, säger åklagare Karin Everitt.

Med anledning av explosionen har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

Detta har hänt

Vid 23-tiden på måndagen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset i Uppsala. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

Ingen person kom till skada, men polisen bedömer att det funnits en synnerligen stor risk för personskador och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet