Arkivbild. Polismannen på bilden har inget med myndighetens beslut att göra. Foto: TT

Polisman sparkas efter upprepade brott

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Uppsala sparkas från sin tjänst efter att vid upprepade gånger ha dömts vid Uppsala tingsrätt. Bland annat är mannen dömd för varit hotfull mot kollegor när han felaktigt ville ha ut personuppgifter på en person – som han var i takt med att köpa en bil av.

Det är personalnämnden vid Polismyndigheten som nu väljer att avskeda polismannen från sin tjänst i Uppsala. Detta efter att han i vintras dömts för brott vid Uppsala tingsrätt.

Hotade kvinna

Mannen, som är i 45-årsåldern, dömdes för ofredande och grov olovlig körning. Ofredandet kom sig efter att mannen skickat hotfulla bilder och sms till en kvinnlig bekant som han tidigare haft en relation till. Påföljden blev då dagsböter.

LÄS MER: Åtalad polis riskerar jobbet

Hotade kollegor

Mannen är också tidigare dömd för hot mot tjänsteman, efter att han ringt till kollegor i tjänst och krävt att få ut personuppgifter på en person. Den 45-åriga mannen var i färd med att köpa en bil av personen i fråga.

När kollegorna inte var tillmötesgående, blev mannen sur, irriterad och hotfull. Påföljden bestämdes då till skyddstillsyn med särskild föreskrift.

Domarna föll under 2015 och 2016.

Mannen avskedas

Polismyndigheten väljer nu att avskeda mannen för hans agerande.

Myndigheten skrev vid upprättandet av ärendet:

”Personalansvarsnämnden anser att det mot bakgrund av de lagakraftvunna domarna samt de omständigheter som polisregionen har fört fram i övrigt finns anledning att inleda ett förfarande om att eventuellt skilja dig från din anställning.”

De skriver nu vidare:

”Personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten beslutar att avskeda dig från din tillsvidareanställning vid Polismyndigheten.”

Mannens anställning upphör med omedelbar verkan. Avskedan är underskriven av Dan Eliasson. Beslutet går att överklaga. Mannen har också rätt att kräva skadestånd, ett krav som måste inkomma inom de närmsta månaderna.

Mer i ämnet:

LÄS MER: Polis avlossade automatvapen i polishuset

LÄS MER: Polis köpte kaffe och gick på toa – glömde vapnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.