Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossning den 9 november i Malmö. Foto: TT/montage

Polisregion Mitt skickar förstärkning till Malmö inom operation ”Rimfrost”

Publicerad

I helgen som var skickade polisregion Mitt ett antal polisresurser till Malmö som ska förstärka i arbetet mot den senaste tidens gängvåld. I ett halvår framåt ska man fortsätta att skicka poliser söderut.

– Hur många polisresurser eller vilka kompetenser vi bistår med, går vi inte ut med av taktiska skäl. Men det är olika kompetenser som skickas, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Förra måndagen utlyste Nationella operativa avdelningen, Noa, en så kallad nationell särskild händelse efter den senaste tidens grova våldsdåd i Malmö, där bland annat en 15-årig pojke skjutits ihjäl på öppen gata.

Region Mitt har nu skickat de första resurser som ska förstärka arbetet inom ramen för operation ”Rimfrost”, som den kallas. Men de är långt ifrån de sista, då operationen kommer att vara i sex månader.

Med tanke på den situation som råder i Uppsala med den grova brottsligheten – är det rimligt att avvara resurser till Malmö?

Jag förstår frågan men det här är ett nationellt beslut och det är den prioritering man gjort med tanke på den senaste tidens skjutningar och sprängdåd i södra Sverige. Men det ena utesluter inte det andra, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer