Ett fönster krossades och inbrottslarmet gick på Bror Hjorts hus, men när polisen kom var tjuvarna redan borta. Foto: SVT

Polisutredning om kuppen mot Bror Hjorts hus nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen om kuppen mot Bror Hjorts hus 2017, då tre tavlor av konstnären stals, har lagts ned.

– Vi saknar bevis och kommer inte närmar en lösning, säger Filippo Bassini vid polisens särskilda grupp för artskydds- och kulturarvsbrott.

Det var natten mot den 13 februari 2017 som polis larmades till Bror Hjorts hus på Norbyvägen i Uppsala. Någon hade tagit sig in genom ett fönster och stulit tre verk – Margareta (naken), Margareta (kädd) och Dansande flickor.

STÖLD PÅ BROR HJORTHS HUS

I juni samma år greps och häktades tre personer som misstänktes ligga bakom stölden, men de försattes på fri fot igen kort därefter. Sedan dess har polisutredningen inte gått framåt och den har nu lagts ned av en åklagare, vilket UNT var först med att berätta om.

Vill ha tips

– Det finns inga spaningsuppslag, men vi vill jättegärna ha in tips som kan föra utredningen framåt – då återupptar vi förundersökningen, säger Filippo Bassini.

Vad tror du har hänt med konstverken?

– Jag vill inte spekulera i det, hade vi vetat det så hade vi såklart plockat tillbaka dem.

På Bror Hjorts hus är målningarna fortfarande saknade.

– Men vi hoppas att det inte är kört, att de får komma tillbaka till den plats där de hör hemma, säger museichef Tomas Järliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STÖLD PÅ BROR HJORTHS HUS

Mer i ämnet