De tre som gripits var under torsdagen anhållna av åklagare, misstänkta för grov stöld. Alla tre har begärts häktade Foto: SVT

Tre gripna för konstkuppen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer som misstänks för inblandning i den nattliga konststölden på Bror Hjorths hus i februari greps under torsdagen.

De tre som gripits var under torsdagen anhållna av åklagare, misstänkta för grov stöld, vilket också UNT har rapporterat om. Alla tre har begärts häktade. Det finns ännu inga närmare uppgifter om innehållet i misstankarna eller vilka spår som lett polis och åklagare till trion.

Stort utredningsmaterial

Gripandet kunde ske efter att polisen haft de misstänkta under luppen en tid och enligt och enligt polisen rör det sig om ett stort utredningsmaterial.

STÖLD PÅ BROR HJORTHS HUS

– Det är allt ifrån övervakningsfilmer och vittnesuppgifter och en ganska ordentlig kartläggning av en gruppering som vi varit intresserade av från ganska tidigt i utredningen, säger Filippo Bassini, chef polisens för särskilda grupp för artskydds- och kulturarvsbrott.

Stöldgodset fortfarande borta

Trots att polisen nu har ett antal som de misstänker för brottet är stöldgodset fortfarande borta.

– Tyvärr har vi inte hittat tavlorna ännu, men vi jobbar febrilt på det, säger Filippo Bassini, chef polisens för särskilda grupp för artskydds- och kulturarvsbrott.

Tavlor värda 4 miljoner

Den 13 februari stals tre tavlor till ett värde av 4 miljoner kronor från Bror Hjorths Hus i Uppsala. Tavlorna som tillgripits heter Margareta (klädd), Margareta (naken) och Dansande flickor. SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat att ärendet handläggs av artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Nationella operativa avdelningen (NOA) i Stockholm och ett omfattande utredningsmaterial har bearbetats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STÖLD PÅ BROR HJORTHS HUS

Mer i ämnet