Foto: Jan Collsiö/TT

Politikerna som åker till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets kommuner kommer med officiella delegationer besöka Almedalsveckan, som drar igång nu på söndag. Bland annat ska kontakter knytas och samarbeten sonderas. SVT Nyheter Uppsala har tagit reda på vilka kommuner som har beslutat att sända representanter till den stora politikerveckan.

Av länets alla åtta kommuner har fyra av dem beslutat att sända en delegation till Gotland för att närvara under Almedalsveckan. Bland annat skall seminarier besökas, seminarier hållas, kontakter knytas och arbetssätt utvärderas. För vissa kommuner är det första gången som Almedalsveckan besöks, medan andra har varit där förr.

Uppsala

1. Uppsala kommun skickar fyra tjänstemän och 10 politiker till ön. Dessa politiker kommer närvara under veckan Gotland: Marlene Burwick (S), Maria Gardfjell (MP), Fredrik Ahlstedt (M), Erik Pelling (S), Caroline Andersson (S), Marta Obminska (M), Therez Olsson (M), Mohamad Hassan (FP), Stefan Hanna (C) och Jonas Segersam (KD).

Omkring 137 500 kronor har än så länge lagts på res- och boendekostnader. De anställdas och politikernas uppdrag på plats är att representera och fortbilda sig.

Enköping

2. Enköping skickar den tillförordnade kommundirektören Kenneth Holmstedt. Han uppdrag på plats är att söka intressenter för den framtida kommundirektörstjänsten, då han enbart är tillförordnad. Från Enköpings kommun reser också kommunens oppositionsborgarrråd Ingvar Smedlund (M) med. Den sammanlagda kostnaden för de bådas resa är för tillfället omkring 15 000 kronor. En kostnad som innefattar boende, resa och representationskläder.

Knivsta

3. Knivsta kommun skickar fem personer. Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M), kommunchefen Lena Fransson, exploateringschefen Anders Carlquist och kommunens informationschef Hanne Natt och Dag. Även VD:en för de kommunala bolagen Hans-Petter Rognes skickas.

Delegationen ska tillsammanes med Arlandakommunerna hålla ett seminarium gällande regionens infrastruktur, utveckling och samhällsbyggnad. Kontakter ska även knytas med eventuella företag, villiga till att etablera sig i kommunen. Seminarier ska också besökas. Kommunen har även beslutat att ta båten tur och retur av policyskäl.

Den hittills sammanlagda kostnaden för samtliga är omkring 28 100 kronor. Kostnaden för det hållna seminariet delas med Arlandakommunerna.

Östhammar

4. Östhammars kommun skickar tio tjänstemän, kommunchefen Peter Nyberg och kommunalrådet Lennart Owenius (M).

Kommunens har ingen egen aktivitet i Almedalen men representanterna kommer att delta i seminarier, workshops och föreläsningar. Målet med besöket är enligt kummunchefen Peter Nyberg bland annat att bygga kunskap och utveckla nya kontakter.

Den sammanlagda kostnadaden upskattar kommunchefen Peter Nyberg till ungefär 57.000 kronor. Kostnaderna är för närvarande tillfälliga då extra tillägg kan tillkomma i vissa fall. Detta kan innefatta traktamente, representation och utlägg.

Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i över fyrtio år. Det hela började 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen.

De tidiga årens politiska tal har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats.

Alla evenemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla.

Varje riksdagsparti har en egen dag i Almedalen och Almedalsveckan pågår från söndag vecka 26 till och med söndag vecka 27.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Uppsala i Almedalen

Mer i ämnet