Dyrast i Uppsala län förra året var Tierp, där kostade den politiska verksamheten 1019 kronor per invånare. Foto: SVT

Politiken dyrast för Tierps invånare

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för den politiska verksamheten skiljde sig åt för Uppsala läns kommuner förra året. I Tierp är kostnaden per invånare mer än dubbelt så stor jämfört med Uppsala.

Kostnaderna för den politiska verksamheten skiljde sig åt för Uppsala läns kommuner förra året. I Tierp är kostnaden per invånare mer än dubbelt så stor jämfört med Uppsala.

Vad den politiska verksamheten kostar är olika från kommun till kommun, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. Dyrast i Uppsala län förra året var Tierp, där kostade den politiska verksamheten 1019 kronor per invånare. Billigast var Uppsala där det kostade 485 kronor per invånare. Men Annika Wallenskog, analyschef på Sveriges kommuner, menar att det delvis beror på att det finns stordriftsfördelar med politik.

– Det är ju vissa saker som är obligatoriska funktioner, alla kommuner måste ha till exempel kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det finns ett minimiantal när det gäller ledamöter som alla måste ha.  Det blir en fast kostnad i sig och om det är en liten kommun så är det ju inte så många som ska dela på de kostnaderna.

Kommuner kan räkna olika

Hon menar också att kommunerna ibland räknar lite olika. Exempelvis tar vissa kommuner med förvaltningschefers löner och behovet av gode män i beräkningen, medan andra kommuner lämnar det ute.

– När man registrerar kan man räkna olika vad som är politik. Men det är klart att det går att påverka kostnaderna till viss del, till exempel hur många nämnder man har och hur många ledamöter det sitter varje nämnd, säger Annika Wallenskog.

Kostnad i krona per invånare 2015

Uppsala länTierp

1019

Uppsala länHeby

984

Uppsala länKnivsta

922

Uppsala länÖsthammar

758

Uppsala länÄlvkarleby

706

Uppsala länHåbo

660

Uppsala länEnköping

644

Uppsala länUppsala

485

Källa: SCB 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.