Therez Olsson har skaffat sig ett bra utgångsläge efter moderaternas provval. Bredvid henne sitter Fredrik Ahlstedt. Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Maktstrid att vänta inom Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet i Uppsalamoderaternas provval kan utveckla sig till en maktstrid.

I det rådgivande provvalet så fick kommunalrådet Therez Olsson flest kryss, och först på tredje plats kom partikollegan och kommunalrådet Fredrik Ahlstedt.

I det digitala provvalet som genomfördes 16-31 oktober, och där medlemmar i Uppsala deltog, fick Therez Olsson 132 röster, 34 fler än Fredrik Ahlstedt som kom på tredje plats.

– Jätteglädjande att ha stödet från medlemmarna.

”Laget före jaget”

Så kommenterar kommunalrådet Therez Olsson resultatet i provvalet.

Therez Olsson har på kort tid seglat upp som ett toppnamn i Uppsalapolitiken. Vid förra valet stod hon på runt tionde plats på valsedeln. Efter valsammanräkningen hamnade hon på tredje plats och är i dag en av tungviktarna i Uppsalapolitiken.

– Det är fantastiskt att det är så många som tycker att man gör ett bra jobb, säger Therez Olsson.

Hur ser du på att du toppar provvalet?

– För mig är laget före jaget. Handlar inte om individen. Det viktiga är att vi får en lista som vi kan vinna valet med. Jag ska jobba för för valvinst oavsett var jag står.

Så det är inte så att du lägger av med politiken om du inte toppar även efter nomineringsstämman?

– Det är inte allt eller inget. Provvalet är bara rådgivande, men jag kan sova gott. Jag har medlemmarnas förtroende. Sen handlar det hur känd är man i stan? CV och annat ska vägas in.

Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt är den hon utmanar. Han säger så här om att han petats ner:

– Det vill jag inte kommentera för det är så att vi ska presentera förslaget till nomineringslista på torsdag, säger Fredrik Ahlstedt.

Men känner du att du har stöd i partiet?

– Ja absolut, jag känner att jag har ett starkt stöd. Jag satsar på att vara kvar som kommunalråd här i Uppsala och på att bli kommunstyrelsen ordförande, säger han.

Nomineringsstämman bestämmer

Nu är det upp till partiets nomineringskommitté att föreslå en valsedel, som nomineringsstämman ska fatta beslut om 25 november.

Nils Fall är ordförande i nomineringskommittén för moderaterna i Uppsala kommun:

– Jag vill inte spekulera i resultatet av provvalet. Det är en del av det som vi beaktar när vi föreslår en valsedel, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Resultatet i M:s provval

1. Therez Olsson 136

2. Marta Obminska 103

3. Fredrik Ahlstedt 102

4. Magnus Åkerman 89

5. Christopher Lagerqvist 72

6. Cecilia Wallgren Forss 65

7. Gunnar Hedberg 63

8. Markus Lagerquist 57

9. Anna-Karin Westerlund 54

10. Alexandra Steinholtz 48

Källa: Moderaterna i Uppsala kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.