Därför delar Postnord inte ut paket i delar av Gottsunda-Valsätra

Uppdaterad
Publicerad

Bor du i Gottsunda-Valsätra och väntar på att ditt paket ska köras hem till dörren kan du sluta vänta. Postnord har slutat leverera paket till ett helt postnummerområde eftersom förarnas säkerhet inte gick att garantera.

– Beslutet fattades för ett år sedan. Kulmen var ett hot mot en av våra förare i området, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Postnords utdelningsstopp drabbar boende i postnummerområde 756 48 - det vill säga Bandstolsvägen, Linrepevägen och Spinnrocksvägen i Uppsalastadsdelen Gottsunda-Valsätra.

Förarna av Postnords skåpbilar kände sig inte längre trygga att leverera paket dit. Vilket UNT rapporterat om.

– Det handlar om efterföljelse av våra bilar och inbrott i våra fordon. Beslutet fattades för ett år sedan och kulmen var ett hot mot en av våra chaufförer, säger Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef.

Skåpbilarna måltavlor

Av säkerhetsskäl vill Postnord inte gå in på detaljer, men säger att det finns åtgärder företaget kan vidta i liknande situationer.

– Och vi har sett över dem – men i det här fallet räcker de inte för att trygga vår personals säkerhet, säger Alexis Larsson.

Utdelning av vanlig post och tyngre leveranser som kräver lastbil har fortsatt. Det är skåpbilarna som kör ut paket, ofta hemelektronik, som varit utsatta.

Så hur ska de som beställt varor som inte levereras hem få tag i dem?

–  Hemleveranser får man hämta hos postombudet eller på vårt utlämningsställe på Pustgatan i Fyrislund, säger Alexis Larsson.

Ett nytt beslut om stoppet ska hävas eller fortsätta tas vid en säkerhetsgenomgåg i januari, uppger Postnord.

I klippet: Säkerhetschefens svar till boende som känner sig utpekade och kränkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.