Ju mörkare rött på kartan, desto större andel positiva provsvar senaste två veckorna. Länge ned i artikeln finns kartan inzoomad. Foto: Mats Martinell

Här är postnumren med högst andel positiva coronatest

Uppdaterad
Publicerad

Boende på postnummer där få testar sig är samtidigt andelen positiva provsvar hög, visar ett forskningsprojekt över länet.

– Det är svårt att veta hur utbredd smittan är, säger Mats Martinell, medicinskt sakkunnig på primärvårdens provtagningsenhet, och ansvarig för projektet.

Forskningsprojektet ”Crush covid”, som med löpande data visualiserar antal coronatestade och smittade i länet, ska skapa en kunskapsbank för att kunna se nya utbrott. Man är inte där än, men man kan under arbetets gång se att vissa postnummer sticker ut – inte minst när det handlar om andelen positiva provsvar.

Ser man på senaste två veckorna i Uppsala har flera postnummer i Gottsunda, en stadsdel där Region Uppsala har haft svårt att få boende att testa sig, hög andel. Söder om centrum är 25 procent av coronatesterna positiva, på Bandstolen är samma siffra 22 procent.

Coronaviruset i Uppsala

”Ökad risk att andra drabbas”

Det är oroande siffror, menar Mats Martinell.

– Om man legat runt fem procent positiva svar kan man känna att man har koll på smittläget, men här är man uppe på 25 procent. I och med det är det en ökad risk att andra drabbas, säger han.

Men det är inte bara Gottsunda som senaste veckorna haft hög andel positiva svar, även Sernanders väg i Flogsta där många studenter bor, delar av centrum nedanför slottet, Löten, Kvarngärdet och Gränby.

Nedan kan du ser vilka postnummer som är värst drabbade. Ju mörkare rött, desto fler positiva provsvar senaste två veckorna.

Ju mörkare rött på kartan, desto större andel positiva provsvar senaste två veckorna. Foto: Mats Martinell

Så många måste smittas för att Sverige ska uppnå flockimmunitet:

Postnummer med hög andel positiva test senaste två veckorna

• 756 58 (Gottsunda): 25%, 1 644 invånare

• 754 53 (Slavsta): 22%, 409 invånare

• 756 48 (Gottsunda): 22%, 2 605 invånare

• 756 57 (Gottsunda): 21%, 1 862 invånare

• 753 09 (Centrum S): 20%, 582 invånare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet