Prästdom prövas i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Svea Hovrätt mot den präst i 30-årsåldern som dömdes för våldtäkt mot barn till två och ett halvt års fängelse, av Uppsala tingsrätt.

Prästen var verksam i Uppsala stift och övergreppen skedde enligt domen vid sex tillfällen. Enligt domen har övergreppen skett hemma i prästens bostad, i en skola, men även i kyrkans församlingslokal. Prästen dömdes till 2,5 års fängelse i tingsrätten för att vid flera olika tillfällen ha begått våldtäkt mot en 14-åring.

I prästens överklagan till Svea hovrätt framgår det att han vill att brottsrubriceringen ändras från våldtäkt mot barn till sexuellt utnyttjande, vilket är vad mannen erkänt. Roger Häggquist som är prästens advokat har tidigare sagt att hans klients möjligheter i hovrätten ser bra ut.

– Praxis när det gäller ungdomar under femton år som haft relationer med vuxna och de varit frivilliga är att de brukar dömas som sexuellt utnyttjande och inte våldtäkt mot barn, säger Roger Häggquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Präst dömd för barnvåldtäkt

Mer i ämnet