Eva Lagrange, Sundsvall skridskoklubb i grön dräkt vann damklassen Foto: Magnus Hellström/SVT

600 premiäråkte Sigtunarännet

Uppdaterad
Publicerad

Avsaknaden av det nedlagda skridskoloppet Vikingarännet blev startskottet för Sigtunarännet. Under söndagen kom drygt 600 skridskoåkare till start i premiärloppet.

Drygt 600 åkare kom till start på Sigtunafjärdens is i det första Sigtunarännet. Loppet arrangeras av ideella föreningen Sigtuna stads triathlon, och gick på en rundbana som mätte fem mil i sin längsta sträckning, med start och mål i Sigtuna. Arrangörerna var mycket nöjda med premiären.

– Vi bestämde att arrangera loppet för bara fem veckor sedan, så det har varit kort om tid. Vi hade hoppats på runt 500 deltagare, men det blev drygt 600. Det känns jättebra, säger Fredrik Johnsson, en av flera projektledare.

Men det är färre åkare än när Vikingarännet lade ner. Hur ska ni klara loppet på sikt?

– Vi är ett antal ideella krafter som jobbar med det här. Sen är det enklare för oss eftersom vi genomför ett lopp som ligger inom en kommun. Vi kommer att försöka genomföra loppet varje år och har beställt en vandringspokal som räcker i 19 år, skrattar Fredrik Johnsson.

Nyss hemkommen från OS-tävlingarna i Sydkorea var det Nils van der Poel som vann herrklassen. Eva Lagrange från Sundsvalls skridskoklubb vann damklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.