Här är ”Lilla Kvarn” – uppländsk miljö i miniatyr

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hade Upplandsmuseets barnutställning Lilla Kvarn premiäröppning. Utställningen som är skapad av konstnärerna Sven Nordqvist och Leif Hagström fylldes snabbt av många leksugna barn.

Det är i museets entréplan som den fantasifulla utställningen har fått sin plats. Lilla Kvarn är inspirerad av historisk uppländsk miljö och rymmer en gammaldags handelsbod, ett torp från 1800-talet och en liten brukssmedja. I miljön kring Åsgränd finns såklart Pelle Svanslös och hans vänner med.

Sven Nordqvist: ”Glädjande att se”

Konstnärerna Sven Nordvist och Leif Högström som ligger bakom skapandet av Lilla Kvarn, fanns på plats på öppningsdagen.

Hur känns det att se så många barn visa uppskattning för den utställning som ni har skapat?

– Det är glädjande att se, och kul att se barnen klättra runt på platser där bara barn får plats, säger Sven Nordqvist.

– Det är ett kvitto på att barnen tycker att det är kul, och motiverar oss i vårt arbete, säger Leif Högström.

Barnen får leka och vara kreativa

En del av utställningen stod tidigare en våning upp, men har nu fått flytta ner och öppnat i en nyare form. Lilla Kvarn består av flera färgglada trähus med inredda rum, där de unga besökarna kan gå runt och leka och vara kreativa.

Mitt i leken tog tvillingarna Agnes och Vera Lindqvist, 3 år, en fikapaus tillsammans med föräldrarna Stefan Lindqvist och Mimmi Jansson, samt mormor Marita Ahlin.

– Allting var roligast att leka med, säger Agnes.

– Huset där det fanns en eldstad var kul att leka i, säger Vera.

Utställningen Lilla Kvarn riktar sig till barn i åldern 0 till 6 år i sällskap av en vuxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.