Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När inflationen slog till var Carola Wetterholm en av dem som påverkades hårt. Hör henne berätta om familjens ekonomi i videon. Foto: Frida Wallin Nilsson

Priserna ökade – då försvann tacofredagen

Uppdaterad
Publicerad

När inflationen slog till minskade tacofredagarna hemma hos Carola Wetterholm i Uppsala. Hon är ensamstående och bor tillsammans med sina sex barn – och är en av många som drabbats hårt av de ökande kostnaderna.

– Elen har gått upp vansinnigt mycket, räntorna går upp jättemycket, maten går upp jättemycket och det enda som inte går upp, det är lönerna, säger hon.

För att spara in på kostnaderna har Carola Wetterholm börjat baka, de drar också ned på värmen i huset, samåker för att spara på bensinen och håller koll på kampanjpriserna i matvarubutikerna.

– Innan allt det här kostade de krossade tomaterna som jag brukar köpa 4,95 kronor. Nu kostar de 10,95. Det är dubbla priset och det är inte i relation till vad inflationen ska vara, där blir jag sur, säger Carola Wetterholm.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Vad är dina bästa spartips?

– Se över dina små utgifter: Köp inte kaffe ute, dra ned på fika och kolla över ditt tv-utbud.

Är det något mer som ni undviker att köpa?

– Vi har alltid käkat fredagstacos i den här familjen, men det går inte när köttfärsen kostar 115 kronor kilot, säger Carola Wetterholm.

Kostnaden för hushållen ökade – nu vänder det

Från 2021 till 2023 ökade kostnaden för familjers hushåll i Uppsala med ungefär 110 000 kronor. Något som Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala, förutspådde för SVT redan hösten 2022.

Men nu vänder det enligt nya siffror – läs mer om det här.

– Om det nu blir någon lättnad så ska det bli skönt att inte behöver säga nej hela tiden till ungarna, säger Carola Wetterholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Frida Wallin Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet