Soptunnorna väller över sedan sophämtningen fallerat. Foto: TT

Problem med sophämtning – hundratals boende i Östhammar drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Sophämtningen i Östhammars kommun har inte fungerat som den ska på flera veckor. Anledningen uppges vara att det saknas chaufförer som kan köra sopbilarna.

Problemen med sophämtningen, som sköts av det kritiserade renhållningsbolaget Reno Norden, har pågått i flera veckor. Tidigare har boende i områden öster om väg 76 varit de som berörts. Under torsdagen och fredagen var det främst i Alunda och Österby där soporna inte tömts.

Ingen koppling till strejken

Enligt kommunen beror de inställda sophämtningarna på att flera chaufförer är sjukskrivna, och att det har varit svårt att hitta inhoppare under semesterperioden. Enligt kommunens renhållningschef finns det ingen koppling mellan problemen i Östhammar och i Stockholm.

– Problematiken i Stockholm har inget med det här att göra. Här handlar det om att det är brist på chaufförer, säger Lars Ekman, renhållningschef på Östhammars kommun.

Hundratals väntar

Totalt handlar det om över 500 hämtställen på bara två dagar, enligt kommunens renhållningschef. Och betydligt fler hushåll än så är drabbade eftersom att ett hämtställe även kan vara ett soprum där flera hushåll lämnar sina sopor.

– Vi ser det här allvarligt att det inte blir tömda alls torsdag-fredag och sedan kommer ju helgen på det, säger Lars Ekman.

Ansträngt läge

Enligt kommunen kommer dessa sopor att i stället hämtas under lördagen, men flera kommuninvånare kan räkna med fortsatt fördröjning i sophämtningen de närmaste veckorna.

– Inom ett antal veckor ser det bättre ut, men det är kritiskt en kortare period framåt är det ansträngt, säger Lars Ekman.

Krisen i renhållningsföretaget Reno Norden har uppmärksammats i hela landet under sommaren, på grund av en arbetsmiljökonflikt med ett stort antal sopåkare i Stockholm. Bolaget har sedan tidigare ekonomiska problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.