Enligt den förstudie som lämnats till fastighets-och servicenämnden visar det sig att slutsumman för det nya planerade produktionsköket väntas bli omkring 180 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det beror enligt ansvarig tjänsteman på oväntade kostnader.
– Den tidigare utredningen var översiktlig och gick inte in på djupet. Man tog heller inte hänsyn till alla ingående kringinvesteringar. Det är olyckligt om man tidigare inte tagit med alla ingående kostnader och att det blir 185 miljoner kronor dyrare, säger förvaltningschefen Thomas Tunblom, Region Uppsala.
Maten tillagas i Västerås
Produktionsköket syftar till att man kan tillaga maten på plats. I dag tillagas maten i Västerås och levereras till Akademiska sjukhuset i Uppsala där den sedan tas emot och serveras.
– Fördelarna med att laga maten på plats kan vara att det höjer standarden för patienten, säger Thomas Tunblom.
– Det handlar inte bara om att äta sig mätt utan även om nutrition – det är det centrala för mig. Hur man sedan löser det hela är inte det viktiga. Denna fråga har diskuterats länge och i planerna finns att det ska byggas ett kök, säger Börje Wennberg (S).