Foto: SVT

Därför kan telefonsamtalet vara förtal

Uppdaterad
Publicerad

Att prata med någon och uttrycka klander mot någon annan – kan det vara förtal? Ja, i alla fall enligt Olle Lundin professor i förvaltningsrätt.

SVT har de senaste veckorna granskat fallet med Vipul Vithlani, ekonomichefen som arbetat 32 år i Håbo kommun innan han köptes ut. Nyligen avslöjades att kommunalråd Liselotte Grahn Elg spridit känsliga uppgifter om ärendet i ett telefonsamtal som spelades in.

Att prata privat om enskildas så kallade klandervärdhet är att betrakta som förtal, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

I klippet ovan förklarar han mer om varför.

För att driva ett förtalsmål i domstol krävs i de flesta fall att en person, i det här fallet förra ekonomichefen Vipul Vithlani, väcker så kallat enskilt åtal. Det görs genom att inlämna en stämningsansökan till tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.