Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fräscht och luktfritt ska det vara när studenterna uträttar sina behov på valborg. Här spolar Jakob Nilsson från Toabolaget rent inför leveransen till Uppsala. Mer om toaförhållandena sista april i klippet. Foto: Kristian Östlund/SVT

Räddningen för nödiga studenter – 150 bajamajor från Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Företag tjänar pengar på valborg. Det kan vara genom försäljning av mat, alkohol och olika former av aktiviteter. Toabolaget i Enköping har ett drygt hundratal bajamajor som nu tvättas av för leverans till firandet under valborg.

– Det är en beställning som vi tveklöst behöver få in, säger Jakob Nilsson, vice vd.

På gårdsplanen i Skälby, strax utanför Enköping står mängder med blå hytter uppställda. Samtliga ska tvättas och många sen transporteras till Uppsala för att ställas upp lagom till sista april.

– De allra flesta kommer att stå i Ekonomikumparken, men även på nationer och en del restauranger, säger Thomas Nilsson vd och ägare.

Valborg i Uppsala 2024

150 stycken bajamajor ska levereras

Förra året så hade företaget 295 stycken enheter såsom bajamajor och urinoarer utställda i Uppsala för valborgsfirandet.

I år ligger beställningen på cirka 150 stycken bajamajor och ett 40-tal urinoarer. Under valborg så säkrar man upp med dubbel bemanning för att säkerhetsställa att allting flyter på.

Den stora beställningen från Uppsala betyder mycket för företaget i Enköping.

– Det är en beställning som vi tveklöst behöver få in, säger Jakob Nilsson.

Se i klippet vad som är viktigt att tänka på när man tvättar en bajamaja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet