Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vill få närmare till bussen. Caroline Bahrman tycker att hållplatsen på länsväg 290 är allt annat än trafiksäker. Helst vill hon ha busstrafik in i området Fullerö hage. Foto: SVT

Räknade med bussar till Fullerö hage – får vänta i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Fullerö hage, strax norr om Uppsala, började planeras redan för tio år sedan. Trots det har området – som växer snabbt – ingen busstrafik. Och boende är missnöjda.

För två år sedan flyttade de första invånarna in i det då nybyggda bostadsområdet Fullerö hage, som ligger längs E4 strax söder om Storvreta. I dag bor det cirka 1 000 personer här. Men ändå finns det ingen kollektivtrafik i området – trots att det planerades från grunden.

– Det räknade jag med när vi flyttade hit – att det skulle gå bussar in till området, säger Caroline Bahrman, boende i Fullerö hage.

Och Caroline Barhman är inte ensam. Många boende som SVT Uppsala varit i kontakt med är besvikna på Uppsala kommun, då de upplever att planeringen kring kollektivtrafiken för bostadsområdet inte har gjorts ordentligt från början.

För tillfället ligger den närmaste hållplatsen för bostadsområdet ute vid länsväg 290, där bussen mellan Uppsala och Storvreta går.

Fortsatt expansion

Och fler hushåll och bostäder väntas tillkomma i framtiden. För närvarande är det flera byggprojekt på gång för både villor och lägenheter. På ritbordet finns det för tillfället också förskola och äldreboende samt grundskola.

– Kommunen har vetat om den här utbyggnaden så länge, säger Caroline Bahrman.

Från UL:s sida uppger man att anledningen till att bussar inte kör in i Fullerö hage är att avfarten vid väg 290 inte är anpassad för busstrafik.

– Det måste till annan övrig infrastruktur för att vi ska kunna köra in en linje där, säger Gabriella Canas, regional samhällsplanerare vid UL.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samhällsplaneraren Gabriella Canas ser en buss susa förbi Fullerö hage. I klippet förklarar hon varför bussarna inte svänger in i området. Foto: SVT

”Enligt plan”

Från kommunens sida uppger man att man arbetar på en lösning. Planen är att med en väg binda ihop Storvreta med Fullerö hage – och på den vägen få till kollektivtrafik.

– Vi jobbar enligt den planen, säger Ylva Stadell (S), ordförande i Plan- och byggnadsnämnden vid Uppsala kommun.

Den vägen väntas tidigast vara klar om tre till fem år.

– Man borde ha kommit längre, säger Caroline Barhman.

En tidigarelagd mindre förbättring är dock inplanerad redan nästa år. Trafikverket väntas förbättra busshållplatsen vid länsväg 290, för att skapa en trafiksäkrare tillgång till hållplatsen.

I klippet ovan kan du se Carolines väg till hållplatsen vid länsväg 290 i dag.

Fullerö hage är ett bostadsområde som växer fram en dryg mil norr om Uppsala. Foto: Google maps

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer