Renoveringen och utbyggnaden av Brantingsskolan ska kunna vara klar hösten 2020. Foto: SVT

Tre nya förskolor ska lösa platsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det ska byggas tre nya förskolor i Uppsala de närmaste åren, utöver de 13 som redan beslutats. Totalt behövs 2.000 nya förskoleplatser i Uppsala till 2021.

Det behövs allt fler förskolor i Uppsala. Fram till år 2021 behövs 2.000 fler i platser än i dag. Nu har kommunen beslutat att bygga ytterligare tre förskolor i Fullerö Hage, Kapellgärdet och Rosendal. Redan tidigare finns planer att bygga 13 förskolor de närmaste åren.

– För mig är det viktigt att barn ska kunna gå i bra förskolor och skolor nära där de bor. Med den här planen får vi bättre förutsättningar att skapa rätt antal platser där de behövs och underlätta vardagspusslet för alla Uppsalas barnfamiljer, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Kommunen har sett över lokalförsörjningsplanen och brutit ner behoven över stadsdelarna.

Fler skolor på gång

De nya skolor som redan beslutats bedöms täcka behovet av nya grundskoleplatser. Fram till år 2021 behövs 4.000 nya platser för 2.300 fler barn och ungdomar som behöver skolplats.

För att täcka behovet ska fyra helt nya grundskolor byggas och sju renoveras och utökas. Den nya Tiundaskolan, med plats för 900 elever, tas i bruk hösten 2018. Då ska även skolan i Lindbacken vara klar.

Utöver det ingår i planen bland annat att Rosendal ska få en ny grundskola till 2020 och att Flogstaskolan ska byggas ut för 295 elever, vilket ska vara klart 2021. Renoveringen och utbyggnaden av Brantingsskolan ska kunna vara klar hösten 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.