Ungdomen var på väg till ”musikstugan” när han fritogs. Foto: Utryckning Uppsala

Rapport visar: Fem brister ledde till fritagningen på Bärby

Uppdaterad
Publicerad

SiS ungdomshem Bärby utanför Uppsala brast på fem punkter när en person fritogs på eftermiddagen den 4 oktober. Bland annat visste man att bilar med falska registreringsskyltar vistats på området. Det visar verksamhetens incidentrapport.

En brist handlar om att information mejlades i stället för att kommuniceras via telefon. Det ledde till att personer i ledningsgruppen helt missade viktig information – eftersom de inte öppnat mejlen.

En annan identifierad brist handlar om att man känt till att bilar med falska registreringsskyltar vistats på området, men inte agerat utifrån den informationen.

I rapporten går att läsa att ungdomen var på väg mot ”musikstugan” tillsammans med två personal när larmet gick och han fritogs, trots att han borde varit ”bemannad” med tre personal.

Ovetande personal på rast

Samtidigt som fritagningen ägde rum befann sig tolv personer ur personalen ute på rast, utan att ha kännedom om att den pågick.

En anställd beskriver hur hen ”påverkats enormt” och anser att det fanns stor risk att gruppen kunnat utsättas för något.

Förbättrad kommunikation

Hans Bouveng, institutionschef Bärby, säger att de har två huvudspår att arbeta efter nu.

– Vi behöver bli bättre i den interna kommunikationen och se till att informationen når alla berörda. Vi behöver också bli bättre på att förutse sådana här händelser, att försöka identifiera riskfyllda ungdomar som kan ha incitament för att avvika, säger Hans Bouveng.

Enligt SVT:s uppgifter är personen som fritogs dömd för sprängdådet mot en restaurang på Södermalm i Stockholm i januari i år.

Han lämnade ungdomshemmet i en bil som senare stoppades av polis i Stockholm.

Tre män i 20-årsåldern som är hemmahörande i Stockholmsregionen har häktats på sannolika skäl misstänkta för främjande av flykt. Åtal ska väckas senast den 23 oktober. Den fritagne är inte misstänkt för brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Utryckning Uppsala

De fem bristerna

1. Bristande och otydlig kommunikation både inom ledningsgruppen samt från ledning till personal. Information mejlades istället för att kommuniceras via telefon.

2. Man kände till att bilar med falska registreringsskyltar vistats på området, men brast i att agera utifrån den informationen.

3. Ungdomen, som dömts till sluten ungdomsvård, fick röra sig på området trots ”ganska tydliga indikationer” på att en fritagning eller liknande kunde ske.

4. Ungdomen skulle enligt sin säkerhetsbedömning vara bemannad med tre personal, men gick på området med två personal.

5. Personalens önskemål om att avsluta skoldagen redan vid lunch – då risken för fritagning var begränsad – hörsammades inte.

Källa: Bärbys incidentrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.