Det var inte fråga om att hela rätten var jävig i Knutbyfallet. Det har en extrainsatt rätt beslutat på måndagsförmiddagen. Foto: SVT Uppsala

Rättegången har återupptagits – rätten inte jävig

Uppdaterad
Publicerad

Det föreligger ingen jäv-situation i Knutbyrättegången. Det beslutade en extrainsatt rätt på måndagsförmiddagen.

I fredags framkom att en nämndeman skrivit om rättegången på Facebook, något som inte är tillåtet. När det uppdagades avsade sig nämndemannen sitt uppdrag, men Åsa Waldaus advokat ville pröva om hela rätten kunde vara olämplig.

Därför granskades frågan under måndagsförmiddagen av en extrainsatt rätt, ledd av Uppsala tingsrätts lagman Catarina Barketorp.

Knutbyrättegången

– Efter en och en halv timme kom vi fram till att det nämndemannen gjort inte ”smittat” övriga rätten, och då kunde rättegången fortsätta utan den personen. Det gick snabbt att fatta beslutet eftersom det inte fanns så mycket material – det var ju bara två skärmdumpar från Facebook, säger Catarina Barketorp.

Knutbyrättegången återupptogs omedelbart efter beslutet.

Inte oerfaren

Enligt Catarina Barketorp var nämndemannen ifråga inte oerfaren. Dessutom samlades rätten, innan hela rättegången drog i gång, för ett extrainsatt möte om vikten av att inte diskutera fallet utanför tingsrättens väggar.

– Jag vet att ordföranden har betonat för nämndemännen att de inte får säga eller skriva något om det här, säger Catarina Barketorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet