Så här såg det ut i en Bälingebos bil i veckan. Foto: Privat

Rattstölderna fortsätter: ”Det är airbagen de vill åt”

Publicerad

Vågen av rattstölder i länet fortsätter. Sedan i början av oktober har ett 30-tal stölder av rattar från BMW-bilar polisanmälts.

– Det är airbagen de vill åt, säger Lotten Öhman på Uppsalapolisen.

De ligor som kommer till Sverige för att stjäla rattar kommer nästan alltid från Litauen.

– En del ligor kommer från Rumänien, men Litauen är vanligast. Och det beror på att det finns en marknad för de stulna BMW-rattarna där, säger Lotten Öhman,  internationell operativ handläggare på Uppsalapolisen.

Litauen importerar många krockskadade BMW-bilar från USA. Där byggs en helt ny bil upp från chassit, och då behövs delar.

– Och ratten med airbag är ju inte så skrymmande, så de är lätta att frakta. Och ibland stjäls också instrumentpanelen. När bilarna är färdigbyggda säljs de i östländerna, säger Lotten Öhman.

Riktar in sig på en viss modell

Natten till i tisdags stals rattar från fyra BMW i Bälinge norr om Uppsala. Enligt polisen fanns tecken på att det var ett rent beställningsjobb.

– Samtliga bilar var från BMW:s 5-serie, och ofta riktar de in sig på en viss modell. Det är som om de har en beställningslista, säger Lotten Öhman.

Så här såg det ut i en Bälingebos bil i veckan. Foto: Privat

BMW-bilarna saknar ofta larm – det ingår inte i grundpaketet. Och tjuvarna tar sig vanligtvis in i bilen genom att krossa en liten ruta bak, därefter tar de hjälp av en kvast eller liknande för att trycka på knappen som låser upp bilen.

– Sedan tar det mellan en halv och två minuter för dem att skruva loss ratten, säger Lotten Öman.

Varför har rattstölderna eskalerat just i höst?

– Det kommer hit inresta nätverk och det finns en efterfrågan, helt enkelt. Och ligorna är svårstoppade då våra gränser är så öppna som de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.