Regementschefen: Värnpliktiga utsätts för destruktivt ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Soldaterna på Ledningsregementet i Enköping, ett av landets största förband, har utsatts för allvarliga kränkningar. Detta har fått regementet att akut skicka hem samtliga 500 värnpliktiga.

– Det som är strukturellt är den tystnadskultur som skyddar de här beteendena, säger chefen för Ledningsregementet Johan Axelsson till SVT:s Aktuellt.

Enligt Pliktrådet, som är de totalförsvarspliktigas organisation, kunde man i oktober konstatera att det förekommit oegentligheter, bland annat i form av systematisk kollektiv bestraffning på ett av Ledningsregementets kompanier, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Vi jobbar mot nolltolerans mot olämpligt beteende så vill vi vidta omedelbara åtgärder. Av den anledningen vill vi skicka hem de värnpliktiga redan på måndag istället för på fredag, säger överste Johan Axelsson, chef för Ledningsregementet.

Destruktivt ledarskap

Han berättar att de värnpliktiga under utbildningen kan utsättas för ”ett destruktivt ledarskap” så att de bland annat får alldeles för kort tid för sömn, fel mängd mat och vad han benämner ”en alldeles för hög belastningstrappa relaterat till deras utbildningsnivå”.

Johan Axelsson bekräftar även att det finns en tystnadskultur på Ledningsregementet i Enköping.

– Den senaste utredningen visar att vi har identifierat en tystnadskultur. Det vi har identifierat i den utredningen är att den finns inte bara på utbildningsnivån hos befälen utan den finns vid hela regementet. För att omedelbart ta tag i det och för att hantera det valde vi att skicka hem de värnpliktiga.

Hur mycket tycker du att ni faktiskt har strukturella ledarskapsproblem?

– De enskilda kränkningarna eller ovälkomna beteenden är av enskild karaktär på individnivå. Men det som är strukturellt är den tystnadskultur som skyddar de här beteendena. Det är den vi vill komma åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.