Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Uppsala erbjuder Stockholm stöd i viruskampen

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala ställer nu sjukvårdspersonal till förfogande för Region Stockholm – i ett led att hjälpa grannlänet i den pågående krisen. Detta efter att först ha sagt nej.

Den 3 april uppgav Region Uppsala att man inte hade några resurser att bistå Region Stockholm – efter en så kallad hemställan från grannlänet om hjälp. Vid tillfället uppgav Uppsala att situationen i länet väntades bli så pass prövande att de resurser man hade behövdes här lokalt. Dock uppgav man att vid första möjliga tillfälle utvärdera huruvida eventuella resursförflyttningar skulle kunna göras.

Efter de gångna dagarna har nu Region Uppsala sett över vad man eventuellt skulle kunna bistå med – samt erbjudit Region Stockholm detta. Från sin horisont ser Region Uppsala det möjligt att erbjuda helikoptertransporter med tillhörande personal – samt ambulansdirigeringar till omkringliggande kommuner i grannlänet Stockholms län.

Corona i Stockholm

– Vi har en stigande trend med allt fler som behöver sjukhus- och intensivvård i Region Uppsala, men vi är ännu inte i samma svåra läge som Region Stockholm. Det är självklart att vi hjälper till med det vi kan, skriver Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har kontaktat den regionala särskilda sjukvårdsledningen för Region Stockholm och bett dem precisera vad som efterfrågas i personella eller materiella termer – samt i vilken omfattning.

– Även Region Uppsala har en mycket hög belastning, men vi måste vara solidariska och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa Region Stockholm i deras svåra situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet