Att satsa på både arbetsmiljö och löner är viktigt för att kunna nyanställa, säger Vivianne Macdisi, regionråd. Foto: SVT

”Region Uppsala måste bli en bättre arbetsgivare”

Publicerad

Patienterna ska vara i främsta fokus för politikerna. Det säger Vivianne Macdisi, socialdemokratiskt regionråd efter SVT Nyheter Uppsalas granskningar av vården.

– Allt vi gör är för att det ska bli bättre för patienterna, så måste det vara. Men vi ser också såklart att personalen är helt avgörande för att vi ska kunna leverera en bra vård. Därför är personalens arbetssituation också mycket prioriterad, säger Vivianne Macdisi.

Hur ska Region Uppsala bli en mer attraktiv arbetsgivare?

– Det måste vi bli och det finns några olika delar, det viktigaste  är att vi har en bra dialog med dem det berör, personalen. Men också med de fackliga organisationerna.

Utveckla cheferna

Ett bra ledarskap lägger också grunden för en bra arbetsplats, menar hon, och därför satsar Region Uppsala på att utveckla chefsskapet inom organisationen.

– Vi tittar också på arbetsmiljön och lönen. Vi måste behålla den erfarna och kunniga personal vi har, ge dem förutsättningar att kunna trivas på sin arbetsplats, säger Vivianne Macdisi.

Om mer pengar kan avsättas till löner borde väl det kunna locka fler att jobba inom vården?

– Det styr inte vi politiker över. Vi ger Akademiska sjukhuset en budget och den är på nio miljarder kronor per år. Visst är lönen en viktig del när man rekryterar personal, men det handlar också mycket om arbetsmiljö.

Hålla kontakten

För politikerna är det av vikt att hålla en nära kontakt med sjukhusledningen i de här frågorna och få uppdateringar om till exempel överbeläggningar.

– Vi för också en dialog med kommunerna, till exempel om att patienter som är medicinsk färdigbehandlade får komma hem så att vi kan frigöra de vårdplatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.