Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Fredrik Settergren, verksamhetschef för Nära vård och hälsa, är det ett bra läge att smittspåra runt barnen just nu eftersom att samhällsspridningen bedöms vara betydligt mindre än under våren.

Nu ska barn covid-testas på bred front: ”Bra läge nu”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kan barn från fjärdeklass och uppåt testa sig för pågående covid-19. Regionen vill på så sätt kunna ringa in och smittspåra – innan nya stora smittkluster bildas i länet.

– Vi befinner oss nu i ett läge i pandemin där det tack och lov är ganska få smittfall. Då är det ett bra läge att försöka ringa in och smittspåra runt barnen, säger Fredrik Settergren, verksamhetschef för Nära vård och hälsa.

Under slutet av sommaren har man i Region Uppsala varit nere på omkring 10-20 positiva fall per dag. Samhällsspridningen bedöms nu vara betydligt mindre än under våren.

Det finns i dag ingen entydig bild av hur smittsamma barn blir – och vilken roll de spelar i att driva smittspridningen i pandemin.

– Anledningen är inte främst att minimera risken för smittspridning i skolklasser. Utan främst att de med stor sannolikhet har vuxna smittade kring sig och de vet vi ju att de är smittsamma, säger Fredrik Settergren.

Föräldrar informeras

Föräldrarna kommer att meddelas resultatet efter testningen. Är det positivt ges instruktioner om hur man ska bete sig och regionens smittspårare söker kontakt.

Vad händer om det är negativt – kan barnet gå tillbaka till skolan då?

– Det här är en fråga som det inte finns något självklart svar på i dag. Det måste länets skolchefer bestämma. Vi ska se till att det finns ett samlat budskap om det.

Testet kommer att gå till på samma sätt som för vuxna, med topsning i näsa och hals. Vilket många vittnat om kan kännas obehagligt. Regionen kommer att upprätta en särskild testningsstation för barn på Kungsgärdet i Uppsala där miljön ska vara lugnare. Man ska även försöka att använda en viss sorts tops.

– Det är även därför vi satt åldersgränsen till 9-10 år, då det går att förklara för barnet vad syftet är med testet, säger Fredrik Settergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet