Det visar sig att upplänningarna har varit ganska bra på smittspårning själva men regionen ser nu att de kan behöva hjälpa till. Se hur det går till i klippet. Foto: SVT

Regionen anställer smittspårare – ska isolera utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala anställer fem smittspårare för att hjälpa de som testats positivt att kontakta alla som kan ha exponerats. Åtgärden hoppas begränsa smittspridning till hösten.

Fram till förra veckan var det upplänningarnas eget ansvar att smittspåra efter att ha testat positivt för covid-19. Nu har regionen anställt fem smittspårare. Provtagningsenheten hoppas att det kommer hjälpa till att isolera utbrott under hösten.

– Om vi höjer kvaliteten på smittspårningen så har vi större möjlighet att se till att spridningen begränsas i de nära kontakterna, i hemmet och bland vänner, säger Johan Birging Hultegård, läkare vid provtagningsenheten.

Coronaviruset i Uppsala

”Smittspridningen har gått ned”

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Tidigare hade vi en väldigt stor smittspridning vilket innebar en stor utmaning för oss. Nu har vi en situation där smittspridningen har gått ned ganska mycket. Så det är både att vi är bättre förberedda och att spridningen är så låg att vi kan göra det här på ett bra och effektivt sätt.

I klippet ovan förklarar en smittspårare närmare hur det går till, och Johan Birging Hultegård berättar mer om hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet