Foto: SVT

Regionen erbjuder kommunanställda att testa sig för corona

Uppdaterad
Publicerad

Nu väljer Region Uppsala att låta sina kommunanställda testa sig för covid-19. Förhoppningen med detta är att personal med lindriga symptom ska kunna uteslutas för misstänkt coronasmitta och på så vis kunna gå tillbaka till arbetet tidigare.

Regionen har tidigare låtit sina anställda inom sjukvården testa sig för covid-19. Nu kommer man även öppna för kommunanställda att testa sig.

– Det kommer kunna göras via vår primärvård i den omfattning som det behövs, då vi inte längre har någon brist på provtagningsutrustning, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare i Region Uppsala.

Vad är er förhoppning med detta?

– Vår förhoppning är att vi ska kunna se till att personal som behövs för den kommunala vården, och som har lindriga symptom, ska kunna gå till arbetet för att sköta vården.

Fler våras på sjukhus – men läget är stabilt

I Uppsala län finns det i nuläget 487 registrerade fall av bekräftad coronasmitta. För närvarande vårdas 80 av dessa personer på Akademiska sjukhuset i Uppsala och två vid Lasarettet i Enköping.

– De senaste sex dagarna har vi haft ett jämt flöde av intensivvårdspatienter. Vi har haft mellan 19-23 samtidigt på intensivvårdsavdelning. Vi skriver nästan ut lika många patienter som skrivs in.

Gällande antalet avlidna personer så låg siffran på 15 dödsfall för en dryg vecka sedan, och nu är antalet avlidna uppe i 39 fall.

Hur kommer det sig att siffran har ökat så mycket?

– En del av det har att göra med att vi har kommit ikapp med inrapporteringen till Folkhälsomyndigheten, vilket jag skulle säga är den största förklaringen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet