Röntgensjuksköterskan Muhamed Omerovic är kritisk mot brist på skyddsmaterial för de anställda vid Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Röntgensjuksköterska slår larm: Risk att corona sprids på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den dåliga tillgången på rätt skyddsutrustning gör att det finns risk att personal smittas av coronaviruset, och sedan för smittan vidare på Akademiska sjukhuset. Det säger röntgensjuksköterskan Muhamed Omerovic som nu slår larm om situationen.

En av Muhamed Omerovics huvudsakliga arbetsuppgifter just nu är att röntga lungorna på misstänkta eller bekräftade coronapatienter. Vanligtvis brukar det röra sig om 10-20 patienter om dagen som kan ha eller har corona.

Detta innebär att man som röntgensjuksköterska ofta använder sig av en mobil röntgenapparat som man tar med sig mellan de olika avdelningarna på sjukhuset. I och med detta menar Muhamed Omerovic, att man är i ännu större behov av att få tillgång till rätt skyddsutrustning, både till personal och till själva röntgenapparaten för att undvika att sprida eventuell smitta vidare.

Coronaviruset i Uppsala

Oro att föra smittan vidare

Den typ av skyddsutrustning som saknades just denna dag då SVT Nyheter Uppsala mötte upp Muhamed Omerovic utanför Akademiska sjukhuset var en typ av skyddsplast som man brukar trä över själva röntgenapparaten.

– Vi genomför många röntgenundersökningar och därför behöver vi mycket skyddsmaterial. Om vi blir smittade så blir alla andra också smittade, säger Muhamed Omerovic.

Verksamhetschefen: Utrustning finns

Enligt Adel Shalabi, verskamhetschef vid Bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska sjukhuset, så har det alltid funnits tillgång till både materiel och rätt skyddsutrustning.

– Sådana situationer får inte uppstå, det ska finnas skyddsutrustning tillgänglig innan man börjar sitt pass, säger Adel Shalabi.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet