Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt regionen ska man nu bli ”världsbäst” på att hantera kriser

Efter kritiken: Regionen måste förbättra krisplanen

Uppdaterad
Publicerad

Brist på skyddsutrustning, problem med smittspårning och beredskapsplaner som inte var anpassade efter en pandemi. Det är några förbättringsområden som framkommer i en granskning av arbetet med pandemin. Nu måste regionen omarbeta sin beredskapsplan – för att stå bättre rustad i framtiden.

Regionens arbete under pandemin har granskats och synats i sömmarna av regionens egna revisorer. I kritiken som framkommit görs det nedslag på flera punkter. Vilket nu lett till att regionen presenterat en åtgärdsplan.

Bland annat måste en helt ny kris- och pandemiberedskapsplan utformas.

– De allvarligaste bristerna som har kommit fram är resursbristen och uthålligheten, säger Monique Holmgren, säkerhetsansvarig vid Region Uppsala.

Kommunikationsgång ska cementeras

Vidare ska enskilda förvaltningar upprätta egna planer utifrån verksamhetens utformning. På det övergripande planet ska också ansvarsfördelningen tydliggöras och kommunikationen med andra myndigheter stärkas.

Är det inte ett problem att man nu måste göra om planen man hade från start?

– Planen hade ju egentligen inte testats förut, så på något vis är det positivt att det kunde göras nu och att vi nu kan anpassa den framtida planen till en verklighet vi har varit inne i, säger chefsläkaren Inge Bruce.

Resursbristen ett stort problem

Några konkreta brister som rapporten kommit fram till är en otillräcklighet vad det gällande smittspårning och provtagning.

– I början hade vi inte tillräckligt med provtagare, inte tillräckligt med personal på labb eller tillräckligt med smittspårare. Det var ett bekymmer, säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Nu ska planer revideras och smittskyddsläkare Johan Nöjd har en förhoppning:

– Ja, jag vill att det skrivs in att det är viktigt att vi snabbt går upp i stabsläge vid kris och får till en sjukhusledning som kan fatta adekvata beslut.

Klippet: Enligt regionen ska man nu bli ”världsbäst” på att hantera kriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet