Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nytt hemligt beredskapslager står redo för nästa kris Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt hemligt beredskapslager står redo för nästa kris

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala stod med minimala lager när pandemin slog till. Beredskapen var allt annat än god. I dag ser det bättre ut. Förutom ett välfyllt lager på Akademiska sjukhuset finns nu ett externt beredskapslager – som är hemligt.

Munskydd, skyddsförkläden, handskar, visir. När pandemin slog till med full kraft var materialkrisen ett faktum i region Uppsala och på många andra håll i världen.

I kulvertarna under Akademiska sjukhuset står kartonger staplade i prydliga rader, och i personalmatsalen är det proppfullt med nylevererade pallar. Synen går inte ihop med materialkrisen när pandemin rasade som värst.

Naiv inställning

– Vi har varit naiva när det gäller synen på sjukvårdsmaterial; att leveranserna alltid kommer, och i tid, säger Björn Kardell, avdelningschef vid fastighet och service.

I dag är han tryggare när det gäller materialtillgången. Utöver ett stort lager med förbrukningsmaterial på Akademiska sjukhuset, har ett externt säkerhetslager byggts upp.

– Det här lagret vill vill inte skylta med, det är kopplat till totalförsvaret.

Så om det kommer en ny pandemi, hur länge klarar ni er på det som finns i dag?

– Bara det som vi har här på Akademiska räcker i flera månader, PCR-tester (test som används för att kolla om en person har en pågående infektion red. anm.) har vi för år framöver.

Lagstiftning sätter press

Och Björn Kardell tror att ny lagstiftning än mer kommer att trygga tillgången på utrustning i framtiden.

– Nya lagar som är på väg fram tror jag kommer att ställa krav på leverantörer att själva bygga upp egna lager, men även vi som bedriver sjukvård kommer att behöva ha bättre lager.

Klippet nedan: Björn Kardell om när det var lagerkris två gånger under samma vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värsta lagerveckan under pandemin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet