Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under båtveckan anmäldes flera brott till polisen. ”Det är viktigt att inte låta svinerier definiera ett annat fint evenemang”, säger arrangören Johan Strand Foto: SVT

Rekordårets mörka baksida: Fylla och våld på Båtveckan i Öregrund

Uppdaterad
Publicerad

I år slog Båtveckan i Öregrund besöksrekord. Men veckan av musik, båtar och dans har också lämnat efter sig en rad anmälda brott.

– Vi ska göra vad vi kan för att motverka dumheter, berättar arrangören John Strand.

Polisen uppger att evenemanget var intensivt. Under veckan anmäldes flera brott, 11 fall av misshandel, tre sexualbrott, fyra rattfyllerier, flera narkotikabrott, skadegörelse, olovligt framförande av vattenskoter och sjöfylleri.

Utöver det omhändertog polisen 23 personer för berusning och över 20 personer fick lämna platsen efter ordningsstörning. Något annat som också stack ut var ungdomsfylleriet.

60 krogbesök – flera brister

Under veckan besökte polisen uppemot 60 krogbesök, vilket resulterade i ett tiotal tillsynsrapporter om brister. Det var bland annat hög berusningsnivå, att de överskridit antalet gäster och alkoholservering till minderåriga.

– Festivalen har haft publikrekord i år och det har även märkts av i Öregrund i stort. Överlag har det även varit en högre berusningsgrad på besökarna än tidigare år, företrädesvis under kvällar och nätter. En avgörande faktor till många av de brott som skett är tyvärr den höga berusningsnivån, berättar Robert Sverlert, polisinsatschef för båtveckan, i ett pressmeddelande.

John Strand från Strandgruppen event, som är arrangör för båtveckan berättar att inga brott är acceptabla och att de jobbar för att göra eventet ännu bättre.

Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.