Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kommer att ha fler rekordveckor framöver” Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Rekordhögt antal IVA-patienter senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala levererar dystra besked i dagens lägesrapport, då belastningen i vården har ökat kraftigt under helgen. Den senaste veckan har 44 patienter behandlats med intensivvård, vilket är det högsta veckoantalet hittills under pandemin.

– Vi har just nu en extrem belastning, och ställer nu om för att hantera den akuta situationen. I stort sett all planerad vård som inte är livsnödvändig måste skjutas upp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

På tisdagen vårdades 131 patienter på sjukhus för covid-19, varav 25 var på intensivvården.

Just nu jobbar regionen på att omplacera personal för att säkra vårdkapaciteten, vilket innebär att personal som har haft en operation planerad kan behöva rycka in på akutmottagningen istället.

”Alarmerande utveckling”

Statistiken visar också att andelen som testar positivt ökat kraftigt, särskilt i befolkningstäta områden som Stenhagen och Gottsunda. Där har 20 procent av dem som testades förra veckan fått ett positivt resultat.

– Tidigare har vi sett sådana siffror i Norduppland, men nu har smittan tagit fart i befolkningstäta delar av länet. Det är en alarmerande utveckling. Som en konsekvens av detta förväntar vi oss att allt fler kommer att behöva sjukhusvård under de närmaste veckorna, säger Mikael Köhler.

Sjukvårdsdirektören uppmanar invånarna att göra allt de kan för att begränsa den fortsatta smittspridningen.

– Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter, säger Mikael Köhler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet