Det är 17 år sedan en flygdag arrangerades i Uppsala. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Rekordpublik på Ärna – uppemot 150 000 besökare

Publicerad

Uppskattningsvis kom mellan 140 000 och 150 000 besökare till Ärna flygfält under lördagen. Det stora antalet tillresande orsakade många proppar i trafiken.

– Jag tycker att det var en nästintill komplett flygdag. Den innehöll en enorm bredd både på marken och framför allt flyguppvisningarna, säger Mats Gyllander som är kommunikationschef på Luftstridsskolan.

Major Mats Gyllander är kommunikationschef på Luftstridsskolan i Uppsala. Foto: Peter Liander/Försvarsmakten

När polisen tillsammans med försvarsmakten dagen efter uppskattade antalet besökare, kom man fram till att mellan 140 000 och 150 000 personer tog sig till Ärna flygfält under lördagen.

– Det är svenskt rekord för en flygdag, säger Mats Gyllander.

Långa bilköer

Det enda smolket i bägaren var det trafikkaos som uppstod med långa bilköer både på stora vägar och i stan. Dessutom skedde en olycka på järnvägsspåret i höjd med Kungsängsleden, vilket satte stopp för tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala i cirka en timme.

– Hade man kunnat undvika att folk fastnade i trafiken hade det varit en optimal flygdag, menar Mats Gyllander.

När arrangörerna blev medvetna om de trafikproblem som fanns, beslutade man att skjuta på starten av flygprogrammet med en halvtimme. Dessutom förlängdes programmet i slutet av dagen.

– Vi skulle ha avslutat 15.30 men vi förlängde till strax efter 18. Så vi försökte på det sättet att tillmötesgå den uppstådda situationen på bästa sätt, säger Mats Gyllander.

Många valde att ta cykeln till Ärna. Foto: Daniel Legue/SVT

”Kommer att växa ännu mer”

Flygdagen arrangeras av Försvarsmakten varje år och cirkulerar mellan de olika flygflottiljerna i Sverige. Men eftersom F16 lades ner 2003 har den inte arrangerats i Uppsala sedan 2001.

– Vi är jätteglada att vi fick komma med på listan över att arrangera flygdagar igen, säger Mats Gyllander.

Så det kommer inte dröja 17 år till nästa gång?

– Det hoppas vi verkligen inte. Mälardalen är ett enormt upptagningsområde. Det är lika bra att bereda på att det här kommer att växa ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer