Rimborektorn Niclas Gustafsson samlar in sin personal i sann Pokémon-anda. Foto: SVT

Rektor fångar in personal – med Pokébollar

Uppdaterad
Publicerad

Iklädd rödvit keps och med ryggsäck på axlarna fångar Rimborektorn Niclas Gustafsson in sin personal med Pokébollar inför skolstarten.
– Det är en liten koppling till barnens verklighet, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Filmen inleds med en person som springer runt på en skolgård och som till synes verkar spela Pokémon Go med sin mobiltelefon. Det visar sig snart att kvinnan får förstärkning. I filmen uppenbarar sig Rimborektorn Niclas Gustafsson utklädd till Pokémon-tränare. Ytterligare två kollegor ansluter sig och jakten på skolpersonalen är igång.

Pokébollarna flyger till både vänster och höger när Niclas Gustafsson jobbar för att samla in sin personal inför den stundande skolstarten. Någon lyckas nicka bort en boll – men rektorn måste fånga alla.

LÄS MER: Pokémon har fått honom att gå 17 mil

Vill visa att vuxna kan ha roligt

– Vi gjorde filmen för att skapa en gemenskap både mellan dem som jobbar på skolorna och med elever och deras föräldrar och vårdnadshavare. Och samtidigt för att visa upp att vi har roligt när vi jobbar, vi tycker om vårt jobb. Och för att välkomna eleverna till skolstarten, att visa att vi ser verkligen fram emot att få dem hit till skolan igen efter ett långt sommarlov, säger Niclas Gustafsson som är rektor på Bålbro, Långsjö och Rånäs skolor i Rimbo i Norrtälje kommun.

Själva inspelningen tog en dryg timme, och det är musiklärare Lotta Salo som tillsammans med ITK-utvecklaren Emil Wickman har skrivit manus och arbetat med att sätta ihop filmen.

– Vi vet att många barn och ungdomar spelar Pokémon Go så det är en liten koppling till barnens verklighet. Samtidigt handlar det om att visa att vi är mänskliga, vi vuxna på skolan. Att vi också kan slappna av och ha roligt.

Sprids på sociala medier

Videoklippet, som publicerades på Rimboskolors youtube-kanal i fredags, har på tisdagen visats över 3 000 gånger. Responsen på filmen har varit positiv, och Niclas Gustafsson är överraskad över den spridning den fått.

– Det har varit ganska mycket negativt om Sveriges skolor, elever och lärare generellt. Så jag tycker det är bra att skolan får positiv uppmärksamhet, det är kul!

Satsar på adventskalender

Nästa satsning blir en julkalender i videoformat. Vad temat för den blir är ännu inte spikat.

Även Norrtelje tidning har berättat om Rimborektorn som fångar in sin personal inför höstterminen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer