Rektor utlyste ”nolltolerans mot religion”

Uppdaterad
Publicerad

Under början av året ska en rektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping ha sagt att det råder ”nolltolerans mot religion”. Diskrimineringsombudsmannen (DO) gör nu en tillsyn av gymnasieskolan.

Skolinspektionen genomförde vid årsskiftet en regelbunden tillsyn av skolor i länet. I samband med tillsynen intervjuade skolinspektionen lärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Under intervjun framkom det att lärare på skolan har problem med att elever vill be på skoltid, något som räknas som ogiltig frånvaro. Lärarna säger i samtalet med Skolinspektionen att de tycker att skolan borde ha en samsyn i frågan.

I samband med problematiken med ogiltig frånvaro har en rektor på skolan enligt utredningen från skolinspektionen på ett möte sagt att det råder ”Nolltolerans mot religion på skolan”, och att elever som vill be måste lämna området.

Tillbakavisar kritiken

Kenny Andersson, rektor på Westerlundska gymnasiet tillbakavisar nu kritiken och menar att rör sig om ett missförstånd. – Man har formulerat sig ungefär som att det var förbud att be på skolan, det stämmer inte, säger Kenny Andersson.

Tillsyn

Händelsen har i sin tur anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) av Skolinspektionen. DO har påbörjat en tillsyn av hur skolan arbetar med elevers rättigheter sett till Diskrimineringslagen. Skolan har till den 5:e oktober på sig att svara på DOs frågeformulär.

Först när tillsynen är klar, tar DO ställning till om någon blivit diskriminerad.

Läs mer: Missförstånd – inget religionsförbud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.