Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När SVT besökte Gottsundaskolan var många utklädda och sminkade inför halloween och höstlovet. Se hur eleverna ser på smittspridningen bland högstadieelever, och hur de planerar höstlovet. Foto: SVT

Oro för ökad coronasmitta efter höstlovet

Publicerad

Det är bland ovaccinerade högstadieelever som coronasmittan sprids mest i länet just nu. På Gottsundaskolan i Uppsala har man inte haft någon smitta den senaste tiden, men oron finns ändå att det vänder efter höstlovet.

När SVT besöker Gottsundaskolan är flera elever både utklädda och sminkade inför halloween och höstlovet, och man ser fram emot ledigheten.

Även skolans rektor, Elisabeth Viksten Eriksson, tycker att det ska bli härligt med lov. Men hon känner även viss oro för att coronasmittan kan öka när eleverna återvänder till skolan efter lovet.

– Vi har inte haft några coronafall här sedan början av terminen, men man vet ju att pandemin kan ta ny fart, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Elever inte oroliga

Eleverna Maya Zetterberg och Lano Ibrahim Saleh går i klass 7C på Gottsundaskolan. De är inte oroliga för smittan, och ser fram emot att framöver åka ut och resa.

– Det kan ju vara tråkigt att bara vara fast i Sverige som förra året, och nu har ju många fått vaccin, säger Lano Ibrahim Saleh.

Enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsala, närmar sig antalet barn i åldergruppen 12–15 år som fått första dosen vaccin 40 procent. Något han hoppas kommer fortsätta stiga.

I klippet: Se vad elever på Gottsundaskolan tycker om smittspridningen, inför höstlovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet