Visa alla (2)
Visa alla (2)

Renovering hotar Ungdomens hus

Publicerad

Ungdomens hus kan komma att tvingas bort från sina lokaler i centrala Uppsala. Huset behöver renoveras menar Uppsala kommun. Men en flytt skapar stor oro bland ungdomarna

– Framtiden är så osäker att det är svårt att bedriva en verksamhet, säger Ylva Wänstrand, vice ordförande Ungdomens hus.

I över 30 år har Ungdomens hus haft sin verksamhet på Svartbäcksgatan i Uppsala. En verksamhet som drivs av ungdomar, för ungdomar och där det centrala läget är optimalt för verksamheten.

– Jag tror att vi har sju gymnasieskolor på gångavstånd, säger Ylva Wänstrand.

Men huset är i stort behov av renovering menar Uppsala kommun som nu utreder vad som ska hända med fastigheten

– De lokaler som ungdomens hus använder har blivit 30 år äldre och behöver en rejäl översyn. Och då passar vi på att se hur vi har det med ungdomskulturen överlag i Uppsala och tar ett större grepp, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

En del renoveringsåtgärder är man överens om, till exempel att bygga en hiss i huset för att få bättra tillgänglighet. Men en större renovering betyder också en rejäl hyreshöjning. Själva verksamheten är inte hotad utlovar kommunen, däremot är det ytterst oklart om föreningen kan vara kvar i huset eller om man ska få dela lokaler med annan ungdomsverksamhet. Men ska man dela lokaler med annan ungdomsverksamhet riskerar föreningen att förlora sin särart som förening.

– Det är väldigt olika sorters verksamheter och här finns inga vuxna. Och vi har gång på gång visat att vi kan bedriva verksamhet utan vuxna. Det är väldigt viktigt för ungdomars personliga utveckling att man klarar av att göra saker själv, säger Ylva Wänstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer