Foto: svt

Res tillbaka i tiden – ny utställning i vr

Publicerad

Gamla Uppsala museum tar ni klivet in i den virtuella världen. Med deras nya utställning som låter besökare uppleva Vendeltiden på nära håll.

Genom vr-glasögonen kan museets besökare nu resa tillbaka 1400 år och röra sig fritt mellan kungshögarna.

Ett fantastiskt komplement till den befintliga museiverksamheten menar platschefen Linda Klementsson.

– Vi ska vara roliga på ett museum. När jag tar på mig glasögonen är jag verkligen där, det känns som man kan ta på sakerna. Att uppleva behöver inte vara tråkigt, säger hon.

”Pedagogiskt”

Utöver upplevelsen av att röra sig i en tid som sedan länge är förbi så spelar vr-utställningen ett viktigt pedagogiskt syfte också.

– Oavsett vad du har för förståelse innan och vilka böcker du läst så kan alla uppleva samma sak. SFI-grupper har visat ett jättestort intresse, säger Linda Klementsson.

Garantin för att den virtuella upplevelsen ska vara så nära originalet som möjligt kommer igenom att allt som byggts synats av arkeologer. Men att bygga en digital kopia av hur området runt museet såg ut för 1400 år sen har inte varit så lätt.

Kvalificerade gissningar

Det är inte bara att presentera var olika typer av stolpar och hus har stått tidigare menar arkeologen Johan Ljungkvist. Det handlar om att veta vilken typ av virke och färg också för att upplevelsen ska bli genuin.

– Det här har varit väldigt bra hjärngymnastik för våra forskare när de har behövt tänka på så många olika aspekter. Vi utgår från 10 år av forskning och utgrävningar, så det är välgrundade och kvalificerade gissningar som ligger bakom det du hittar i vr-världen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer