Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera faktorer gör restaurangernas situation svår nu – här talar chefsekonomen Thomas Jakobsson om varför det inte ser bra ut. Foto: privat & SVT

Chefsekonomen om restaurangernas framtid: ”Ser inte bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Först tömdes restaurangerna på grund av smittspridningen under pandemin, nu försvinner kunder på grund av högre priser.

Restaurangägarna har prövats hårt de senaste åren, först en pandemi som i stort sett ströp kundtillgången, och sedan har problemen fortsatt att avlösa varandra: Högre elpris, högre råvarupriser, högre räntekostnader och en högre allmän inflation som gör att kunderna drar in på uteätandet.

– Det ser inte ljust ut, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen. Bland medlemmarna finns restauranger, nöjesparker, skidanläggningar med flera.

Vad gör krögarna för att klara krisen?

– Man försöker att minska svinnet, hålla nere på elförbrukningen, köpa billigare råvaror, dra ner på personal och justera priserna.

Klippet: Därför är det extra tufft för restaurangerna både nu och framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.