Elsa och Iris är en del av kulturskolan i Tierps kommun. Den kommun i länet som lägger mest pengar på kulturen. Foto: SVT

Tierp satsar mest på kultur i Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna är stora i länet, och Tierp är den kommun som lägger mest pengar på kulturen. Trots det når budgeten inte upp till rikssnittets nivå.

I anslutning till Tierps bibliotek ligger konsthallen, som för tillfället ställer ut graffitikonst. Tavlorna är färgstarka i kontrast till lokalens vita väggar. Sofia Nohrstedt är kulturchef i kommunen och gläds åt att kulturfrågor prioriteras från politiskt håll.

– Det finns en stark vilja att lyfta upp kulturen på agendan. Men då krävs det ju också ekonomi så det är möjligt att göra saker, säger hon.

#Kulturklyftan

Varför är kultur viktigt?

– För att det är något som kommer inifrån. När du går på en utställning eller en konsert får du en upplevelse som är alldeles din egen. Det värdet är jätteviktigt idag i smhället, att man får en chans att tolka, känna och uppleva själv.

I Tierp finns både musik och konst

Birgitta Bergman från Tierp besöker konsthallen tillsammans med en väninna.

– Vi brukar passa på att komma förbi när vi hört om en ny utställning. De här tavlorna var ju lite annorlunda, men fina.

Tycker du ni har tillräckligt med kulturliv här i Tierp?

– Ja det tycker jag. Vi Tierpare är duktiga på att gå när det är något evenemang. Sen så har vi ju mycket musik... och bio har vi också, så jag är nöjd.

Finns mycket kvar att utveckla

Men trots det ligger Tierps kommuns kulturbudget under rikssnittet. Det framkommer i den granskning Kulturnyheterna genomfört, som visar på stora skillnader mellan olika kommuner.

Fredrik Westergren, som är kulturskolechef i Tierps kommun, ser potential för hur mer resurser skulle kunna utveckla kulturskolan.  

– Just nu är vi centrerada kring Tierp. Skulle vi ha mer pengar skulle vi kunna nå de barn och ungdomar som finns på skolorna i andra delar av kommunen. I dagsläget kan vi inte erbjuda alla ämnen på de 11 skolor vi representerar, säger han.

Kulturchefen Sofia Nohrstedt håller med om att kulturen skulle kunna prioriteras ännu mer.

– Självklart kan vi göra mer. Vårt nästa projekt är att bygga om konsthallen till kulturhus. På så sätt hoppas vi skapa en mötesplats för alla Tierps invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet