Politikerna i Uppsala väntas att inom kort fatta beslut om ett förbud för landstingsanställda i Uppland att lukta snus. Foto: TT

Rödgröna vill stoppa snuslukt

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli förbjudet för landstingsanställda i Uppland att lukta snus. Politikerna i Uppsala läns landsting väntas inom kort fatta beslut.

Landstingsledningen i Uppsala län vill införa snusluktförbud i landstingets lokaler – som Sveriges Radio P4 Uppland var först med att rapportera om. I dag råder redan rökförbud i lokalerna och de anställda får heller inte röka i jobbkläder, men den rödgröna majoriteten vill nu utvidga förbudet till att också omfatta snuslukt.

– Vi har länge velat uppdatera vår policy när det kommer till tobak och nu tycker vi det är ett bra läge för att införa ett förbud. Det ligger i linje med vår tobaksprevention, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V).

Inga anställda

Tanken är att de anställda inom landstinget inte ska lukta tobak. Något som kan upplevas som obehagligt menar Sören Bergkvist (V).

– Det har i grunden en hälsofrämjande aspekt för de anställda, men patienter och besökare av landstingets lokaler ska inte behöva mötas av en lukt som kan upplevas obehaglig, säger Sören Bergkvist (V).

Sören Bergkvist (V) menar att det är ett rimligt förslag då steget mellan snus och cigaretter inte borde vara så långt.

– Alla accepterar rökföbud men när det kommer till snus blir det häftiga reaktioner. Det är konstigt att det är en sådan skillnad, säger Sören Bergkvist (V).

Oppositionen ser däremot inte lika positivt på saken. Moderaternas landstingsråd Nina Lagh menar att förslaget går för långt.

– Jag står inte bakom ett förbudssamhälle. Jag förstår tanken, men jag tror inte majoriteten i ledningen förstår konsekvenserna av ett sådant här förbud. Hur ska det i praktiken fungera i alla lokaler? Har man tänkt på patienternas välmående? Tänk de sjuka patienterna som är i behov av snus. Ska man ta ifrån dem rätten till det för att man tycker det luktar för mycket? Vem bedömer sådant(?), säger Nina Lagh (M).

Kontroll av förbud

Hur förbudet ska upprätthållas menar Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergkvist inte behöver vara så svårt.

– Det handlar ju om i slutändan om att verksamhetscheferna ska upprätthålla de regler som finns inom landstinget. Men främst handlar det om personligt ansvar bland de anställda, säger Sören Bergkvist (V).

Förslaget om förbud är tänkt att också gälla besökare hos landstinget. Men enligt förslaget kommer inte snusande i sig uttryckligen förbjudas — utan det är själva snuslukten man är ute efter. Också busschaufförer i kollektivtrafiken ska omfattas av förbudet.

– Alla anställda och besökare. Medbesökare ska inte behöva utsättas för lukt om man inte vill helt enkelt, säger Sören Bergkvist (V).

Moderaternas landstingsråd Nina Lagh menar däremot att förbudet skulle inskränka för mycket på individernas frihet.

– Man måste se det i ett större perspektiv. Ha i åtanke människors vardag. Var går liksom gränsen? Ska man förbjuda matlukt i framtiden. Jag personligen kanske inte tycker det är speciellt trevligt med matlukt på jobbet. Ska det förbjudas bara för det. Det blir inte rimligt. Därför står jag inte bakom detta, säger Nina Lagh.

Före sommaren

Landstingsledningen hoppas kunna fatta beslutet före sommaren.

– Tanken har grott länge, men vi har kommit till insikt nu och tycker tillfället passar och förslaget är rimligt och mänskligt, säger han.

Är vitlöksförbud nästa steg?

Nej, det är inte så det fungerar. Detta förslag ligger i linje med vår tobaksprevention, säger Sören Bergkvist.

Vad tycker du om förslaget? Diskutera under hashtagen #snusgate i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer