Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller inte med partikollegorna i Uppsala Foto: TT

Sjöstedt sågar rödgröna snusförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det förbjudet för landstingsanställda i Uppland att lukta snus. Det blir däremot inte förbjudet att lägga in en prilla på jobbet — så länge det inte luktar. Men förslaget väcker reaktioner.
– Om man försöker förbjuda och reglera allt man inte tycker om så får vi ett outhärdligt samhälle, menar vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som efterlyser sunt förnuft och säger att rödgröna i Uppsala läns landsting bör tänka om.

Även Swedish Match reagerar — föga förvånande — på förslaget.

”Jag kan bara hoppas att devisen från Uppsala universitet Tänka fritt är stort men tänka rätt är större noterats även i landstingshuset i tid” skriver tobaksbolagets kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson i ett mejl till TT.

Politikerna i landstinget ska ta beslut om snuslukt inom kort. I dag råder rökförbud i landstingets lokaler, men den rödgröna majoriteten vill utvidga förbudet till att också omfatta snuslukt. Inte heller patienter eller besökare ska tillåtas lukta snus, och även busschaufförer i kollektivtrafiken ska omfattas.

Svårt förbjuda lukt

Enligt förslaget kommer snusande i sig inte uttryckligen förbjudas, utan det är själva snuslukten man är ute efter.

– Formuleringen är att man inte ska utsätta andra för rök- och snuslukt, säger landstingsråd Sören Bergqvist (V).

Rökning och snusning borde ha förbjudits för länge sen — av hälsoskäl, säger Ulf Ellervik, professor i kemivid Lunds universitet. Att förbjuda en specifik lukt är däremot svårare.

– Då får man förbjuda matlagningslukt, parfym eller varför inte koriander? Vårt luktsinne är extremt individuellt.

Att snuslukt alltid upplevs som störande är inte säkert. Ellervik drar en parallell tillämnetisovaleriansyra som luktar fotsvett — något de flesta ogillar.

– Exakt samma ämne finns i emmentalerost. Helt plötsligt uppskattar du lukten, eller hur?

  • Tobak: Sedan 2005 är det förbjudet att röka på krogar och restauranger i Sverige.
  • Snus: Prillorna har precis förbjudits på Gammliavallen under Umeå IK:s matcher i damallsvenskan. Sedan tidigare är herrallsvenska Kalmars Guldfågeln Arena tobaksfri, precis som Camp Nou i Barcelona.
  • Durian: Den förbjudna frukten som är känd för sin, enligt många, förfärliga lukt är portad från allmänna platser och kollektivtrafik i en del asiatiska länder,
  • Parfym: Starka dofter kan framkalla astmaanfall och allergiska reaktioner hos känsliga personer. Vårdpersonal uppmanas ofta att inte spreja på sig parfym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snusluktsförbud i landstingets lokaler

Mer i ämnet